Lyts Ropta


Voor al uw biologische groenten, aardappelen en scharrel-eieren.
Zo van het land bij u in huis

Vanaf augustus 2016 hebben wij ons bedrijf uitgebreid met Swifter schapen, die op een biologische manier worden gehouden.

We hebben hiervoor gekozen, omdat we met de schapentak de kringloop op ons bedrijf sluitender proberen te krijgen. Door onze ruime vruchtwisseling en omdat het goed is voor de grond, hebben we altijd ongeveer 10 ha land in de grasklaver. De grasklaver legt voeding vast in de plant. Deze voeding komt weer beschikbaar voor de volgende vrucht.

De schapen lopen op deze grasklaver op basis van een strikte beweiding, zodat er zo weinig mogelijk wormenbesmetting is bij de schapen. Waardoor we de schapen bijna geen medicatie hoeven te geven.

De schapen worden vanaf begin oktober gedekt door een Texelaar ram. Vanaf half januari t/m half mei gaan de schapen naar binnen in onze kapschuur, zodat ze kunnen lammeren. Elke ooi werpt ongeveer 2 a 3 lammeren.De schapen voeren we eigen grasbrokken en tevens peen en aardappelen, die we niet af kunnen leveren.

In de periode van het aflammeren is er ruimte voor een stagiaire die een schapenstage wil doen.

Ook is het erg leuk om in deze periode te komen overnachten in ons Bakhūske, zodat u van dichtbij kunt zien hoe de lammeren geboren worden. Wanneer de lammeren groot genoeg zijn (vanaf eind mei), worden ze verkocht als fok- of weidlam.

Op aanvraag is het mogelijk lamsvlees te kopen. Wanneer een lam geslacht is blijft er ongeveer 14 tot 18 kg vlees over. Onze slager verpakt het vlees in porties voor 2 of 4 personen.
Het vlees wordt alleen verkocht per heel lam vanaf € 175,-. Dit is afhankelijk van het gewicht en of het lam geheel uitgebeend moet worden

Neem voor meer informatie contact met ons op.